Vuosi 2021 pian paketissaKalenterivuosi 2021 alkaa olla ohi. Vuodenvaihteeseen päättyy myös Virte-Metalli oy:n tilikausi. Erityisesti kohonneiden hintojen johdosta vuodesta tulee liikevaihdoltaan yrityksen paras koko 70-vuotisen historian aikana. Olemme tässä vaiheessa jo 6,3 miljoonan liikevaihdolla edellä edellistä ennätystä vuodelta 2013, jolloin liikevaihtoa koko vuotena syntyi 5,9 miljoonaa euroa ja vuotta 2020, jolloin vaihtoa syntyi 5,8 miljoonaa. Myös tuloksesta on tulossa vähintäänkin hyvä.

Tulos ja liikevaihto olisivat voineet olla paremmatkin, jos vain terästä olisi ollut enemmän saatavana. Loppusyksyllä varastomme olivat todella kuivat ja monen erikoisvärin ja -materiaalin kohdalla jouduimme mekin myymään pelkkää ei-oota. Markkinointia ja uusasiakashankintaa emme tänä vuonna tehneet oikeastaan lainkaan, vaan keskityimme vakioasiakkaittemme palveluun. Monen kilpailijamme tilanne on ollut paljon huonompi. Vaikka joissain tuotteissa jouduimmekin tarjoamaan asiakkaille vaihtoehtoisia materiaaleja, pystyimme kuitenkin pitämään toimitukset ajallaan ja palvelemaan asiakkaitamme pääsääntöisesti erittäin hyvin.

Rakennusteollisuutta palvelevana teollisuusyrityksenä talvi merkitsee meille aina kaupankäynnin vääjäämätöntä hiljenemistä. Talvella Virtessä keskitytään askareisiin, jotka valmistavat meitä seuraavaan sesonkiin. Parhaillaan raivaamme pihalle lisää tilaa ja järjestelemme pihan varastoja uusiksi. Kesän mittaan kuivuneet hyllyt täytetään ja uusia koneita ja tuotantolinjoja laitetaan käyttökuntoon. Myös pahasti roudanraiskaama ja muutenkin liikaa elämää nähnyt piha-aita uusitaan. Pieniä ja isoja linjahuoltoja tehdään tietysti myös.

Rakennusalan syklisyys on monen mielestä kirous. Minusta se on enemmänkin siunaus. Tietysti se on haaste, kun kassavirrasta katoaa 2-4 kuukaudeksi pahimmillaan jopa 70 %. Kuukaudet ovat väistämättä tulokseltaan pahasti tappiollisia ja sesongin aikana kertyneitä voittoja on käytettävä juoksevien kulujen kattamiseen. Kuitenkin, syklisyys tuo vuoteen oman luonnollisen rytminsä. Kiire helpottaa hetkeksi, kehitystöille löytyy luonnollista aikaa ja moneen sellaiseen asiaan löytyy aikaa, johon kuumimpana sesonkina ei millään pystyisi panostamaan. Asiakkailla on taas aikaa tavata ja meillä on aikaa kuunnella. Oma mielipiteeni on, että syklisyys myös suojaa Virten kaltaista pientä toimijaa, sillä se tekee alasta vähemmän houkuttelevan kilpailulle. Isojen tuotantoyksiköiden on meitä vaikeampaa sopeuttaa toimintaansa hiljaiseen kauteen, jolloin kassavirta ei riitä edes kulujen kattamiseen.

Sopivasti tämä syklinen hiljeneminen osuu joulun aikaan. Kinkkua kelpaa syödä, kun tietää, että pyhien jälkeen ei työpöydällä odota valtava määrä keskeneräisiä töitä, vaan joulun pyhät paketoivat myös kiireisen sesongin ja uutta vuotta kohti voidaan lähteä ainakin kohtuullisen puhtaalta pöydältä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suutarin lapsella ei ole kenkiä

Kattoviikot

Mitä kuuluu, peltimaailma?