Virten energiatalkoot


Virte-Metalli oy on jo usean vuoden ajan määrätietoisesti tavoitellut säästöjä energiankulutuksessaan ja pyrkinyt aktiivisesti pääsemään irti fossiilisten energialähteiden käytöstä. Fossiilisten suhteen alamme pikku hiljaa olla maalissa, vain kuljetuskalusto ja trukit pyörivät enää osittain fossiilisten polttoaineiden voimalla, mutta niin sähkö kuin kaukolämpökin ovat jo siirtyneet kokonaan vihreään aikaan. Tässä vähän tarinaa siitä, mitä kaikkea on tähän asti tehty.


Fossiilisten energialähteiden ja energian kokonaiskulutuksen osalta vuosi 2015 oli meille viimeinen huippuvuosi. Kolmessa toimipisteessämme sähköä kului 170 MWh + 50 MWh + 15 MWh eli yhteensä 235 MWh. Kaukolämpöä kului 155 MWh ja + 70 MWh, lisäksi öljylämmitykseen kului öljyä 7500 l (75 MWh) eli yhteensä 300 MWh. Kokonaiskulutus oli siis n. 535 MWh, josta fossiilivapaata on ollut arviolta noin 30 %, eli fossiilisia energialähteitä käytettiin noin n. 370 MWh edestä. Trukkien ja muiden ajoneuvojen kulutus oli lisäksi noin 5000 litraa öljyä, eli kokonaisuudessaan fossiilisia energialähteitä käytettiin noin 420 MWh edestä.


Vuonna 2020 sähkönkulutuksemme oli vuositasolla 140 MWh (säästöä 40 %) ja lämmitykseen kului noin 250 MWh (säästöä 27 %). Trukkikalustoa sähköistämällä olemme leikanneet öljyn kulutusta 5000 litrasta 4000 litraan, vaikka trukkeja on tullut lisää (säästöä 20 %). Olemme siis onnistuneet pienentämään kokonaisenergiankulutustamme noin 25 %.


Kaikki sähkö- ja kaukolämpömme on tänä päivänä fossiilivapaata, eli tältä osin olemme leikanneet fossiilisten energialahteiden käyttöä 100 %. Kuljetuskalustomme pyörii yhä osittain fossiilisilla, mutta pikku hiljaa kalustoa uusiessamme pyrimme siirtymään fossiilisesta käyttövoimasta sähkötrukkeihin ja kuudesta käytössä olevasta trukistamme neljä onkin jo sähkötoimisia. Öljyllä kulkeviin isoimpiin trukkeihin emme valmistajan suosituksesta voi uusiutuvista tehtyjä polttonesteitä laittaa.


Säästöt energiankulutuksessa on saavutettu muun muassa seuraavilla toimenpiteillä:

  • Uudet paremmin eristetyt tuotantotilat 2016 säästivät yli 40 MWh lämmityksessä (samalla päästiin kokonaan eroon öljylämmityksestä) ja 20 MWh sähkössä (led-valaistus)
  • Oma 37 kWp aurinkosähkövoimalamme 2016 tuottaa nykyään energiantarpeestamme vuodessa 25 MWh
  • Led-valaistuksen uusiminen kaikkiin Kuormakatu 12:sta tiloihimme 2018 pienensi sähkökulutusta noin 40 MWh


Fossiilisista energialähteistä olemme päässeet eroon seuraavasti:

  • Turun Kuormakadun ostosähkön muuttaminen kokonaan tuulisähköksi 2019 vähensi vuositasolla noin 30 MWh edestä fossiilisten energialähteiden käyttöä
  • Turun Kuormakadun kaukolämmön muuttaminen Turku Energia Ekotakuu 100 -kaukolämmöksi pienensi 2020 alusta fossiilisten energialähteiden käyttöä noin 110 MWh vuodessa
  • Vantaan Tiilitien kaukolämpö muuttui niinikään fossiilittomaksi 2020




Omaa aurinkosähköjärjestelmää asentamassa 2016


Tuliko kalliiksi ja oliko vaikeaa? No ei tullut, eikä ollut. Uusiin isompiin tiloihin muutto tietysti lisäsi jonkin verran vuokrakustannuksia, mutta toisaalta toi merkittävää säästöä lämmityskustannuksissa, puhumattakaan säästöistä, joita paremmat tilat tuovat tuotannon tehostumisen kautta. Led-valaistus ja aurinkosähköjärjestelmä maksavat itsensä aikanaan takaisin ja tuovat pitkällä aikavälillä myös säästöä. Vihreät sähkö- ja kaukolämpösopimukset toki maksavat jotakin, mutta lopulta niissä on kyse niin pienistä summista, ettei niitä maksa vaivaa edes avata, paljonko ne vuositasolla kustantavat. Kokonaisuudessaan fossiilisten energialähteiden leikkaaminen yli 90 %:lla saatiin toteutettua melko kustannusneutraalisti, ehkä jopa taloudellisesti kannattavasti. Pöllömpääkin on tullut tehtyä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suutarin lapsella ei ole kenkiä

Kattoviikot

Mitä kuuluu, peltimaailma?